DDM hl. m. Prahy
Stanice přírodovědců
Stanice přírodovědců

Říjnové číslo Zahradnických listů



Jezte česká jablka

 

Od nepaměti lidé v Čechách jedli hojně jablka. Již naši předci říkávali, že pokud denně sníte jedno jablko, nemusíte celý rok navštívit lékaře. Jablka jsou nesmírně zdravá. Mají hodně vitaminů, ochraňují naše plíce, podporují zdraví našich kostí, ale také dokážou zlepšovat naši paměť a schopnost učit se.

Byla provedena studie, kdy se po přidání jablečné šťávy myším zlepšil jejich výkon v testu paměti a učení v bludišti. A to i u starších jedinců! Pokud možno, jezte jablka i se slupkou, je v ní mnoho cenných látek!

A víte, kdo jsou největší jedlíci jablek na světě? Patří mezi ně Holanďané (50 kg za rok na osobu), následují Rakušané a Maďaři (kolem 45 kg). I když jsou Češi velcí jedlíci jablek, snědí jich za rok pouze 24 kg na osobu. Musíme se tedy ještě více snažit… Česká jablka jsou ale mnohem zdravější (bez chemie) než ta z dovozu!

 

 

Nemáte chuť třeba na jablka v županu? Pokud ano, zde je jednoduchý recept. Jablka oloupeme, vykrojíme opatrně jádřince, aby jablka zůstala v celku, a vzniklé otvory naplníme rybízovou zavařeninou smíchanou s nasekanými ořechy. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na 0,5 cm silný plát a rozdělíme na čtyři stejné čtverce a na každý položíme jedno naplněné jablko. Cípy těsta spojíme nad jablkem. Jablka potřeme rozšlehaným vejcem a na suchém plechu pečeme dozlatova při 180°C. Upečená ještě posypeme vanilkovým cukrem. Dobrou chuť!

 

A ještě tu máme jeden jablkový nápad s obrázkem, ale to až na příští rok. Vystřihněte si z voděodolného samolepícího papíru (ne černého či bílého) třeba srdíčko a během léta ho nalepte na jablko na stranu, kam nejvíce svítí slunce. Na podzim pak samolepku odstraňte.