DDM hl. m. Prahy
Stanice přírodovědců
Fakultní zařízení Univerzity Karlovy
Stanice přírodovědců

Pampeliškový med

Když na jaře začnou rozkvétat pampelišky, máte nejvyšší čas vyrazit na jejich sběr a začít s přípravou výborného pampeliškového medu.

Pampeliškový med byl pro svou snadnou přípravu a všestranné využití oblíbený zejména v minulosti. V dobách, kdy nebylo tolik možností a sladkosti byly velkou vzácností, platil za vybranou specialitu. Používal se do různých dezertů, do čaje nebo i jenom tak na „mls“.

Suroviny:
400–450 ks rozkvetlých pampeliškových květů
2 ks citrónů
1 ks pomeranč
2 l vody
2 kg cukru (třtinový)

Postup přípravy:

  1. Květy bez stonků čistě opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4litrového hrnce. Zalijeme je vodou.
  2. Citróny a pomeranč pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami. Vše dáme vařit.
  3. Od bodu varu vaříme asi 15 minut.
  4. Pak necháme směs vylouhovat do dalšího dne.
  5. Druhý den směs přecedíme přes plátno (nebo hustší cedník) do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.
  6. Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.

Také by vás mohlo zajímat:

  • Volné termíny individuálních lekcí klavíru

    VÍCE INFORMACÍ
  • Online přihlašování na víkendové ježdění

    VÍCE INFORMACÍ
  • Klub Kontejner

    VÍCE INFORMACÍ
  • Roztančené Spektrum 2020

    VÍCE INFORMACÍ
  • Nové hudební lekce – klasická kytara, flétna pro pokročilé, trubka

    VÍCE INFORMACÍ