DDM hl. m. Prahy
Stanice přírodovědců
Fakultní zařízení Univerzity Karlovy
Stanice přírodovědců

Želé z kdoulí

Kdouloň (Cydonia oblonga) nese chutné a voňavé ovoce nazývané kdoule, tvarem podobné hruškám nebo jablkům, jedlé po uvaření. Tento druh je pěstovaný od pradávna, zmiňován je v antice i středověku. Nenáročný druh na pěstování. Pěstuje se jako keř nebo menší stromek. Má ráda teplá stanoviště nižších a středních poloh, místy i vyšších, ale chráněných poloh. Použití: na kompoty, marmelády a rosoly, pro svou vůni se dříve vkládaly mezi prádlo. Při vaření želé a rosolu se dužnina vaří společně s jádry a s jádřincem, protože obsahují velké množství pektinů a není tak třeba přidávat žádné želírovací látky. Kdoule je možné také použít na výrobu destilátu postupem podobným jako u hrušek. Kdouloň v květu téměř nikdy nezmrzá, protože se jedná o jednu z nejpozději kvetoucích ovocných dřevin – kvete až koncem května nebo začátkem června. Občas bývá kvůli svým květům využívána i v parcích jako okrasná dřevina.

Ovocné želé bonbony

Omyjeme dobře zralé kdoule, osušíme, nakrájíme na čtyři díly. Dáme do hrnce (i se slupkou a jadřincem). Podlijeme trochou vody a necháme na mírném ohni dusit až do změknutí, asi 30 minut. Občas promícháme. Na závěr by nám v hrnci neměla zůstat voda. Propasírujeme na mlýnku na zeleninu nebo v odšťavňovači. 

Získanou ovocnou dužninu zvážíme a přidáme stejné množství cukru. Dáme zpět na plotnu a za stálého míchání necháme zesklovatět, trvá asi 30 minut (ale pokud připravujeme malé množství, třeba půl kila, tak je to za 15 minut hotové). Poznáme jednoduchým trikem: nabereme hmotu na vařečku, zatřepeme s ní a pokud hmota spadne jako celý kompaktní kus, tak máme hotovo.

Rychle nalijeme do připravených forem do výšky 1 cm, kam jsme si připravili pečící papír, uhladíme povrch a necháme želé vystydnout a zaschnout. Krájíme nožem (jde to lépe obaleným v cukru) na kostky (jako karamely) a postupně obalujeme v krystalovém cukru. Skladujeme na pečícím papíru v hermetické krabičce. Uchovají se tak vláčné a šťavnaté několik týdnů.  

Recept je z internetu, doma jsme ho vyzkoušeli a želé je výborné. Jednotlivé pláty jsme předsušili v sušičce na ovoce a poté nechali zaschnout, aby se čtverečky k sobě při skladování nelepily. 

Také by vás mohlo zajímat:

  • Opatření MZ platná pro školská zařízení

    VÍCE INFORMACÍ
  • Divadelní soubor Opona doplňuje členy!

    VÍCE INFORMACÍ
  • Den plazů – 21. října

    VÍCE INFORMACÍ
  • Deissy slaví 29

    VÍCE INFORMACÍ
  • Přijímáme členy do nového DĚTSKÉHO PĚVECKÉHO SBORU

    VÍCE INFORMACÍ